Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT |

Orange banner med Region Syddanmarks logoRegion SyddanmarkAutismecenter Syddanmark

Autismecenter SyddanmarkpilVi tilbyderpilVores specialområder - døvblinde

Vores specialområder - døvblinde

Døvblindhed

Døvblindhed er et dobbelt sansetab med en kombineret syns- og hørenedsættelse. Døvblindhed omfatter mennesker, der er helt blinde og døve samt mennesker med forskellige grader af syns- og hørenedsættelser (blind med lyssans, svagsynet eller stærkt svagsynet), og som ikke kan korrigeres med briller, lup, eller andre hjælpemidler. Døvblindhed kan både være medfødt og erhvervet. Livet som døvblind omfatter svære udfordringer i forhold til bl.a. kommunikation.

Det dobbelte sansetab er det primære specialområde for Æblehaven.

Læs mere på - hvornår er man døvblind, klik her eller om medfødt døvblindhed, klik her

Angelman syndrom

Borgere med Angelman syndrom har særlige ansigtstræk, forsinket motorisk udvikling, manglende sprogudvikling, epilepsi, rykvise bevægelser, et meget lille søvnbehov samt spiseproblemer. Borgere med Angelman opleves ofte smilende og med viftende håndbevægelser, især ved begejstring. En overskuelig dagligdag er vigtig for borgere med Angelman, og derfor er metoder der bidrager med struktur og ensartethed meget anvendelige. 

Ekkolali

Ekkolali er en gentagelsespræget adfærd, hvor de sidste ord eller sætninger, som borgeren hører gentages. Gentagelserne er en del af borgerens kommunikation. Gentagelser kan fungere som en strategi til at reducere ængstelse eller symptomer på ængstelse. Derfor kan gentagelserne fungere som en beroligende faktor.

Føllings Syndrom/PKU

Føllings Syndrom eller PKU (Phenylketonuri) kan føre til svær hjerneskade og epilepsi, hvis den ikke bliver behandlet tidligt i livet. Borgere med Føllings syndrom skal have speciel kost udfra en individuel plan og skal også have et særligt ernæringstilskud. Læs mere her ved at klikke.

OCD

OCD (Obsessive Compulsive Disorder) medfører tvangstanker eller tvangshandlinger, der kan skyldes en kombination af psykologiske og neurobiologiske årsager. OCD kan give sig udtryk som ritualer med bestemte mønstre og ved at borgerne opbygger bestemte systemer.  


Senest opdateret den 18-09-2020
Skriv til SocialområdetTilgængelighedserklæring