Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT |

Region SyddanmarkAutismecenter Syddanmark


Autismecenter SyddanmarkpilAfdelingerpilBihuset Aflastning - Bjerregårdsvej

Bihuset Aflastning - Bjerregårdsvej

Bihuset Bjerregårdsvej er et aflastningssted for børn og unge med autisme. Bihuset modtager børn og unge i alderen 3-18 år med en diagnose indenfor autismespektret. Der kan dispenseres for ophold efter det 18 år, såfremt at den unge matcher en ungegruppe i afdelingen. Vi lægger stor vægt på et godt samarbejde med de pårørende. Vores fokus er at få børnene/ de unge til at trives, så de pårørende kan blive aflastet. Mange børn og unge er glade for at komme i huset, hvor de finder venner på tværs af det miljø, de kommer fra. Hos os er der, de specielle hensyn, som børnene har brug for.

Antal pladser

Bihuset Bjerregårdsvej har 12 pladser, der bliver benyttet af cirka 48 børn og unge. De er opdelt i fire grupper efter funktionsniveau, individualitet og til en vis grad alder.

Boligen

Huset er cirka 40 år gammelt. Det har mange små rum, og kan for nogle virke lidt lukket, men for vores målgruppe er det optimalt. Børnene trives med den ro, de små rum giver, hvor der er mulighed for at være alene eller bare et par stykker sammen i en lille stue. Der er også mulighed for at være flere sammen i de store stuer.

Omgivelser

Bihuset Bjerregårdsvej ligger på en lille vej mellem boligblokke og med en børnehave overfor og en ved siden af. Vi har en stor legeplads og en mindre gård og legeplads, der er lukket af bygninger på alle fire sider. Vi har to trampoliner, en gynge, basketball-kurv, fodboldmål og cykler i mange størrelser. Bihusets aflastningstilbud ligger i den yderste del af Odense Centrum på Bjerregårdsvej.

Faciliteter

Børnene og de unge bor i stueetagen. I kælderen er der etableret motorik-rum og en "slyngelstue" med diverse spillemuligheder for de store. Huset er opdelt i to grupper, der er to køkkener, tre stuer og tre små rum med computer og playstation. Værelserne er små, og det giver tryghed for børnene/ de unge.

Aktiviteter

Vi tilstræber at give et ophold med den ro og forudsigelighed, som der er brug for.
Morgenen forløber med morgenvækning og med god tid til at spise morgenmad, der skal være en god start på dagen. Børnene/ de unge bliver hentet med taxa og bliver kørt til skole og børnehave. På hverdage er der ofte mange aktiviteter i huset. Det kan være leg på legeplads, trampolin eller ved computeren. Vi har også tilbud om kreativitet, musik, motorikrum med kuglebad og løbebånd. Der skal hjælpe med små opgaver, som at tømme opvaskemaskine, hjælpe med at lave mad, dække bord og smøre madpakke.
Nogle skal have hjælp til hygiejne. Hjælpen er meget individuel, idet deres funktionsniveauer er meget forskellige.
Weekenderne kan byde på en tur i skoven, til stranden, eller bare en lille tur ned og fodre ænderne i lokalområdet.

Mange af børnene/ de unge har ikke brug for store ture, for de er jo allerede på tur, når de er i aflastning. Hos os er der ro og tid til at være sammen med de venner, de finder hos os. Der er selvfølgelig er der sodavand lørdag aften og rundstykker søndag morgen.

Pædagogik

Vi henter inspiration i TEACH som står for "Behandling og undervisning af autistiske samt beslægtede kommunikationshandicappede børn". Det er vores udgangspunkt at få viden omkring barnet/ den unge. En viden, som bliver bygget op i tæt samarbejde med de pårørende. Ud fra viden og observationer sammensætter vi en indsats, der gør, at barnet/ den unge kan overskue at komme i aflastningstilbuddet. Vi overvejer nøje hvilke pædagogiske elementer, der passer til den enkelte.

Vi har en humanistisk anskuelse, hvor vi lægger vægt på, at den enkelte har værdighed og selvbestemmelse.
Gennem pædagogisk støtte forsøger vi, at hjælpe barnet/ den unge til at falde til i Bihuset.

Vi ønsker i samarbejde med forældre, pårørende og barnets/ den unges dagtilbud at støtte op, om det enkelte barn/ den unge. Vi tager udgangspunkt i menneskelig forståelse, omtanke, indføling og faglig indsigt.

Den støtte, vi giver, er at tilbyde et meget forudsigeligt miljø. Vi arbejder meget struktureret og finder hele tiden individuelle løsninger både i forhold til de problemer, der opstår, og i forhold til de mange forskellige børn/ unge, der kommer i huset. Personalet er meget omstillingsparate og skal besidde en stor portion indlevelsesevne.

Samarbejdet med pårørende

Forældre er altid velkomne i Bihuset Bjerregårdsvej. Det er en stor hjælp til de andre børn, at man på forhånd aftaler besøget med personalet. Vi håber, forældre vil betragte os som medspillere i barnets/ den unges udvikling. Pårørendepolitikken i Bihuset Bjerregårdsvej har til formål, at sikre et godt samarbejde mellem børnenes pårørende, personalet og ledelsen.
På Bihuset definerer vi et godt samarbejde, som et samarbejde der bygger på dialog, gensidig respekt og forståelse for hinandens synspunkter, viden, behov og vanskeligheder. Udgangspunktet for samarbejdet er den enkeltes behov og ønsker.
Personalet har kontakt med pårørende via kontaktbogen. Vi bruger e-mail eller telefon, når der er behov for det.
Pårørende er altid velkomne til at komme i huset eller ringe til os og kan altid aftale et møde med barnets/ den unges kontaktperson i huset.

Vi prioriterer at have et godt samarbejde med de pårørende, både når det går godt og når noget er svært.


Siden er sidst opdateret 2-1-2019
Børne- og Autismecenter