Samarbejde med pårørende i Autismecenter Syddanmark
Som pårørende er du både en betydningsfuld relation i den enkeltes borgers liv og en meget værdifuld samarbejdspartner for os i Autismecenter Syddanmark.
Vi sætter stor pris på din viden, dine erfaringer og din omsorg. Derfor har vi fokus på at skabe et samarbejde, der bygger på dialog, tillid og gensidig respekt.
Det er vigtigt for os, at du føler dig velkommen i Autismecentret, og at du kontakter os, når du har brug for det. Du er altid velkommen til at aftale et møde eller en samtale med personalet eller ledelsen i afdelingen eller centerledelsen.
Vi prioriterer det gode samarbejde - både når det går godt, og når noget er svært.
Værdigrundlag for pårørendesamarbejde
Ved Autismecenter Syddanmark ser vi pårørende som betydningsfulde relationer i den enkelte borgers liv og som værdifulde samarbejdspartnere. Vi har fokus på medinddragelse og dialog med udgangspunkt i
borgerens ressourcer, drømme og håb.
Vi inviterer ind til: Forventningsafstemning - Vidensdeling - Nysgerrighed.
Forventningsafstemning og løbende samarbejde
For at sikre et godt samarbejde fra starten tager vi udgangspunkt i en forventningsafstemning og lægger vægt på, at vidensdeling går begge veje. Vi sætter også pris på, at du som pårørende er nysgerrig, og vi hører meget gerne fra dig, hvis der er noget, du undrer dig over.
Med borgerens samtykke samarbejder vi løbende med dig som pårørende for at sikre, at borgeren får de bedst mulige vilkår i sit eget liv. Det gør vi blandt andet med udgangspunkt i borgerens ressourcer, drømme og håb.
To niveauer i samarbejdet
Samarbejdet mellem dig som pårørende og os i Autismecentrets foregår både lokalt på afdelingen og overordnet på centerniveau.
På afdelingen har vi et løbende samarbejde. Det kan være ved indflytning, hvor vi laver forventningsafstemningen eller ved opfølgningsmøder, hvor vi sammen følger borgerens udvikling. Det er også i den daglige kontakt, hvis du har spørgsmål eller vil vende noget med en medarbejder eller afdelingsleder samt ved møder med kommunale sagsbehandlere, hvor vi drøfter fremtidige indsatser og planer.
Lokale pårørendemøder
To gange om året afholder vi lokale pårørendemøder: i 1. og 3. kvartal. Her inviterer vi alle pårørende til afdelingen til at drøfte vigtige emner sammen med afdelingsledelsen. Her har du mulighed for at høre nyt om afdelingen og dele gode idéer eller bekymringer. Vi talerogså om emner, der kan tages op på det overordnede pårørenderåd.
På de lokale pårørendemøder vælger vi en repræsentant til pårørenderådet.
Pårørenderådet – samarbejde på tværs af centret
Pårørenderådet repræsenterer samarbejdet på tværs af hele Autismecenter Syddanmark. Det består af:
- Pårørenderepræsentanter fra de enkelte afdelinger
- Centerchef og vicecenterchef
- Afdelingsledere deltager efter behov
Pårørenderådet mødes i 2. og 4. kvartal og drøfter emner, der har betydning for hele centret – fx.:
- Nye metoder og faglige tilgange
- Økonomi og personaleforhold
- Udvikling af værdier og fælles retning
- Offentlig oplysning om livet med autismespektrumforstyrrelser
Pårørenderådet har fx bidraget til formuleringen af Autismecentrets kerneværdier og deltager i arbejdet med at styrke forståelsen for autisme i den offentlige debat.
Du kan læse mere om pårørenderådet her.
Fælles temaaften for pårørende og medarbejdere
Hvert år inviterer vi pårørende og medarbejdere til en fælles temaaften. Her er der både et fagligt oplæg og god tid til at møde hinanden og pleje det gode samarbejde.
Hvem er pårørende?
Borgernes pårørende er personer, der har et nært forhold til borgeren. Det vil oftest være familie som forældre, søskende, partner eller børn, men det kan også være en nær ven, som borgeren har tillid til.
Har du spørgsmål?
Tøv ikke med at kontakte os. Vi vil gerne høre fra dig – uanset om det handler om praktiske ting, spørgsmål til samarbejdet eller noget helt tredje.